WANDI SHED HOUSE

The client asked for a Black shed to sit out the back of her Niece's land in Wandi. She wanted a home to retreat to and have her own space whilst still being close to family.

We were only allowed 100m2 for an ancillary dwelling consisting of 2 bedrooms and 2 bathrooms with study, making multiple uses of the same spaces.
The house was to encapsulate views of natural bushland, taking in different vistas but also providing private zones. We also had to consider into our design the bushfire rating of BAL 29.

To deal with only allowing 100m2 for an ancillary dwelling, we had to manipulate the spaces so there was minimal passage and use the main living as a transitional space.
We Utilised large volumes and raked ceilings to make it feel larger than it is, with vast amount of natural light from the skylight windows and ventilation to enhance the overall experience of the raked space.
Minimal material palette to focus on the dominant form was adopted to all internal spaces. Use of metal cladding to relate to the typical black farm shed & for BAL purposes, complemented by the BAL Rated Fibre Cement sheet Cladding.
Burnished concrete was used throughout, unifying the floor space so it feels like one big interconnected space.
The kitchen island bench also serves as a dining/breakfast table with lower stone bench top to save space and reduce clutter of furniture in a small space.

STATUS: FINISHED

BUILDER: IRONSTONE HOMES

  • Black Facebook Icon
  • Black LinkedIn Icon
  • Black Instagram Icon
  • Black Houzz Icon
  • Black Pinterest Icon